Wat is een beadfilter
Een beadfilter is geschikt om een grote hoeveelheid water te filteren van afvalstoffen. Een beadfilter is een gesloten drukvat/drukfilter met daarin talloze kleine ronde plastic korreltjes. Deze korreltjes zijn zogenoemde beads. De plastic korreltjes drijven in de beadfilter op het water en dienen als het filtermedium. De plastic korreltjes werken als een zeef en zorgen voor de mechanische filtratie, maar ook als een biologisch filter vanwege het grote aanhechtingsoppervlak. De biofilm laag (een plakkerige laag) zorgt voor de afbraak van ammoniak en nitriet en deze zorgen voor een gezond leefklimaat voor koi en andere vijvervissen. Beadfilters zijn gemakkelijk in onderhoud vanwege de aanwezige meerwegklep waardoor de beadfilters eenvoudig doorgespoeld kan worden.
Mechanische filtratie
De beads in de beadfilter drijven in een gesloten vat en zitten daardoor erg dicht op elkaar. Door de druk van de vijverpomp wordt het water hier doorheen gepompt waardoor de vuildeeltjes in de beads blijven hangen. Naarmate de beadfilter langer wordt gebruikt wordt de biofilm steeds dikker waardoor er steeds fijner vuil kan worden opgevangen.
Biologische filtratie
De beads hebben een aanhechtingsoppervlakte van zo'n 1600 m2 per m3. De biofilmlaag om de beads biedt dus veel oppervlakte voor bacteriën voor het afbreken van ammonium, nitriet en nitraat.
Werking van een beadfilter
Bij een beadfilter komt het water onderin binnen en baant zich een weg door de duizenden beads in de filter. De bacteriën hechten zich aan de beads wat voor een biologische filtering zorgt. Het water verlaat de beadfilter aan de bovenzijde. Aan de onderzijde van de beadfilter worden de vuildeeltjes opgevangen. Een beadfilter moet altijd geplaatst worden in combinatie met een voorfilter. Zonder een voorfilter zou de inlaat van de beadfilter snel blokkeren en zouden de beads al snel dichtslippen. Een groot voordeel van de beadfilter is het compacte formaat, de beadfilters nemen zeer weinig plaats in beslag en hebben toch een enorme bacteriologische werking.
En profiteer van acties