Het winterklaar maken van de vijver
Staat de winter weer voor de deur? Vijverexpress.nl helpt u graag bij het winterklaar maken van uw vijver. In dit artikel worden enkele belangrijke aandachtspunten voor het winterklaar maken van uw vijver besproken.
Benodigde materialen:
1. Controleer de waterwaarden van de vijver
Het is belangrijk dat de waterwaarden van de vijver op peil blijven. Voor de zuurstofplanten in de vijver is bijvoorbeeld de Gh waarde van groot belang. Door veel regenval in de najaarsmaanden kan het gebeuren dat het water teveel verzuurt. Door de waarden goed op peil te houden zullen de waterplanten in het voorjaar weer vanzelf hergroeien. Wanneer dit niet gebeurt zullen de waterplanten verslijmen.
Gebruik de volgende wateranalyse-set om de vijver regelmatig te controleren: Professionele wateranalyse-set
2. Snoei de afgestorven oever-/ moerasplanten van de vijver
Voordat u een afdeknet over de vijver gaat plaatsen, is het goed om de oever-/ moerasplanten kort te snoeien. Dit zorgt ervoor dat u het afdeknet beter over de vijver kunt plaatsen. Met behulp van een vijvertang kunt u ook planten op dieper gelegen gedeelten van de vijver snoeien.
Gebruik de volgende instrumenten om de vijver te snoeien: Tangen en scharen
3. Verwijder vuil uit de vijver
Om rotting / verzuring van de vijver tegen te gaan is het verstandig om deze goed schoon te maken. Verwijder hierbij al het vuil van de bodem van de vijver. Nadat u de vijver grondig heeft schoongemaakt, kunt u dagelijks met een schepnet nieuw ingewaaid vuil verwijderen (het gebruik van een afdeknet is hierbij ook een prima preventiemiddel).
Gebruik de volgende instrumenten om de vijver schoon te maken: Tangen en scharen
Gebruik schepnetten om vuil uit de vijver te scheppen: Schepnetten
4. Voorkom bladafval in de vijver
Nadat de vijver goed is schoongemaakt is het verstandig om een afdeknet over de vijver te plaatsen. Dit afdeknet voorkomt nieuw bladafval in de vijver. Een afdeknet is snel en gemakkelijk te plaatsen.
Onze afdeknetten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en worden geleverd inclusief bevestigingspennen: Afdeknetten
5. Zorg voor voldoende beluchting van de vijver
Om ervoor te zorgen dat in de wintermaanden het water voldoende zuurstof bevat, is het raadzaam een luchtpomp te gebruiken. Deze luchtpomp zorgt voor toevoer van zuurstof binnen de vijver en heeft tevens een preventieve werking tegen bevriezing van de vijver.
Gebruik de volgende luchtpompen om voldoende zuurstof aan het water van de vijver toe te voegen: Luchtpompen
6. Voorkom complete bevriezing van de vijver
Het is van belang dat de vijver niet volledig bevriest in de wintermaanden. Dit om ervoor te zorgen dat giftige stoffen kunnen ontsnappen. Deze giftige stoffen ontstaan in de vijver door bijvoorbeeld rotting.
Gebruik de volgende ijsvrijhouders om de vijver ijsvrij te houden: Ijsvrijhouders
7. Voorkom bevriezing van het filtersysteem
Het is verstandig om tijdig het filtersysteem van de vijver winterklaar te maken. Zorg ervoor dat alles wat kapot kan vriezen uit het filter wordt verwijderd en leg dit vorstvrij weg (denk hier aan electronica, filtermateriaal en uv filter). Indien mogelijk is het ook verstandig om de filterbehuizing leeg te pompen. Dit zorgt ervoor dat bij bevriezing van het water (uitzetting) deze niet kapot kan vriezen.
Klik hier voor het aanbod van onze filtersystemen: Vijverfilters
En profiteer van acties