Vijver aanleggen
Een vijver aanleggen doet u zo
Wilt u een vijver aanleggen in uw tuin? Dan is het belangrijk dat u gestructureerd te werk gaat. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan alleen even een gat in de tuin graven en wat vijverfolie gebruiken. Bedenk vooraf dan ook eerst wat voor soort vijver u wilt en wat de mogelijkheden binnen uw tuin zijn. Vervolgens maakt u een vijverontwerp of laat deze door een professional maken. Pas dan kunt u aan de slag met het daadwerkelijk aanleggen van de vijver.
Vijver aanleggen: soort vijver
Er bestaan allerlei soorten vijvers en het is van belang om vooraf te bedenken wat voor soort vijver u wilt. Gaat het om een natuurlijke vijver (plantenvijver), een gemengde vijver, een koivijver of wellicht zelfs een zwemvijver? Al dit soort vijvers vragen om verschillende aanlegmanieren. Zo zal een koivijver bijvoorbeeld een minimale diepte dienen te hebben van anderhalve meter. Ook dient zo’n vijver uit twee gedeeltes te bestaan, waarbij in het ene gedeelte de vijverfilter geplaatst is.
Benodigde materialen voor de vijveraanleg
Heeft u het soort vijver bepaald en vervolgens een vijverontwerp gemaakt? Dan zult u op zoek moeten naar de juiste materialen om uw vijver aan te leggen. U kunt kiezen voor een vijver die voorzien is van vijverfolie. Grote voordelen daarvan zijn dat het relatief goedkoop, oersterk en gemakkelijk te verwerken is. Het kan ook zijn dat u gebruik wilt maken van een voorgevormde vijver van kunststof. Die is misschien wel wat duurder dan een vijver met vijverfolie, maar groot voordeel is dat deze sneller en makkelijker te plaatsen is. Tot slot heeft u bij het vijver aanleggen ook nog de keuze voor een gemetselde of betonnen vijver. Vaak wordt dit gedaan als er een strak eindresultaat beoogd wordt; bijvoorbeeld bij een koivijver of zwemvijver.
Een vijver aanleggen op het juiste moment
Denk vooraf ook goed na over het moment dat u wilt starten met het aanleggen van uw vijver. Vaak wordt het voorjaar geadviseerd omdat de temperatuur dan wat minder hoog is en de zonuren per dag ook minder zijn. Na de aanleg kan uw vijver dan tijdens het groeiseizoen een goed biologisch evenwicht opbouwen. Een andere periode die gunstig is voor uw vijveraanleg is het najaar, waarbij u de beplanting van de vijver pas in het voorjaar daarop regelt.
Werkwijze bij vijver aanleggen
Als u daadwerkelijk aan de slag gaat met uw vijver aanleggen, dan is de eerste stap om de vijver uit te graven in de tuin. Doe dat stap voor stap en per plateau als u een vijver met verschillende dieptes wilt. Start met het uitgraven van het meest ondiepe gedeelte. Houd rekening dat er op elk plateau straks nog 10 centimeter wit zand bovenop komt, dus graaf 10 centimeter dieper dan de diepte die u voor ogen heeft. Als u de verschillende niveaus uitgegraven hebt, dan kunt u aan de slag met het aanbrengen van de bodembescherming (de 10 centimeter wit zand). Vervolgens kan de vijverfolie worden aangebracht. Druk de folie zo goed mogelijk tegen de bodem en de wanden en leg de folie ook niet te strak. Maakt u gebruik van een voorgevormde vijver, dan zorgt u ervoor dat u de vorm van de vijver bij het uitgraven zo goed mogelijk benadert. Een lat en waterpas helpen u controleren of de bovenrand van de vijver daarbij precies recht ligt. Met wit zand en water kunt u vervolgens de wanden van de kuil opvullen. Nu is de randafwerking van de vijver aan de beurt waarbij u tegelijkertijd de folierand bijsnijdt of ingraaft. Vervolgens kunt u de vijver vullen met leidingwater dat u daarna speciaal behandelt tot geschikt vijverwater. Nu kunt u aan de slag met het aanplanten van de vijver.
Wilt u ook een vijver aanleggen in uw tuin? Bij Vijverexpress.nl vindt u alles wat u nodig heeft!
En profiteer van acties